Depositphotos 61741675 L

Rak slijepog crijeva (karcinom slijepog crijeva)

Piše: Stefani Pavlica Srebačić
Stručna autorizacija teksta: Maja Leder, dr. med., specijalist radiologije

Je li upala slijepog crijeva samo simptom raka slijepog crijeva, koliko se često javlja rak slijepog crijeva i možemo li ga ranije otkriti, otkrivamo vam u nastavku.

Crvuljak ili „slijepo crijevo

Crvuljak (lat. Appendix vermiformis, apendiks, „slijepo crijevo“) je privjesak, nalik prstu, na početnom dijelu debelog crijeva koji slijepo završava. Prosječne je dužine oko 7 cm (iako može biti i samo 2 ili čak 15 cm) i prosječnog promjera 6 mm. Smješten u donjem desnom kvadrantu abdomena tj. u donjoj, desnoj strani trbušne šupljine. Činjenica je da se još uvijek vode rasprave o svrsi ovog organa, jer kad se odstrani, čovjek može živjeti normalan i zdrav život bez njega.

Rak slijepog crijeva

Utješni podatak je da je rak slijepog crijeva (karcinom slijepog crijeva) vrlo rijetka bolest (npr. 2 do 9 ljudi na 1 milijun), a pogađa i muškarce i žene u životnoj dobi između 40 i 60 godina. Novije studije sugeriraju da bi rak slijepog crijeva mogao biti u porastu.

Problem je što osoba koja boluje od raka slijepog crijeva često nema simptoma u ranim fazama bolesti.

štitnjača

Radi izostanka simptoma u ranim fazama bolesti, često se pojava karcinoma slijepog crijeva dijagnosticira tek pri pojavi simptoma ili u kasnijim fazama kada se, nažalost, proširi i na ostale organe.

Postoji nekoliko različitih vrsta karcinoma slijepog crijeva pa simptomi raka slijepog crijeva često ovise o učincima tumora. Neke vrste tumora slijepog crijeva mogu uzrokovati pseudomixoma peritonei ili PMP (posljedica puknuća slijepog crijeva gdje se sadržaj tumorskih stanica tzv. mucin nakuplja u trbušnoj šupljini).

Simptomi peritonealnog pseudomiksoma:

  • bolovi u trbuhu koji mogu doći i proći
  • natečeni ili povećani trbuh
  • gubitak apetita
  • osjećaj sitosti nakon što pojedete samo male količine hrane
  • mučnina ili povraćanje
  • zatvor ili proljev
  • ingvinalna kila, sadrži sluz i češća je u muškaraca
štitnjača

Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva može biti simptom tj. prvi znak raka slijepog crijeva. Naime, neki tumori slijepog crijeva mogu blokirati slijepo crijevo, što dovodi do toga da se bakterije, koje obitavaju normalno u crijevima, zarobe i prerastu unutar slijepog crijeva.

Da je riječ o upali slijepog crijeva, pokazuju jaki bolovi (u početku se javljaju bolovi oko pupka, a tada se premještaju u donji, desni dio trbuha). Tada je potrebna hitna operacija. Biopsija uklonjenog tkiva može otkriti je li riječ o raku slijepog crijeva.

Upoznajte se sa simptomima upale slijepog crijeva koje smo opisali u posebnom prilogu.

U praksi se događa da liječnici mogu pronaći rak slijepog crijeva prilikom procjene ili liječenja pacijenta zbog nekih drugih tegoba, što se događa i u našem radu kao radiologa. Recimo, prilikom UZV pregleda kod osoba koji imaju bol u području slijepog crijeva (kada se najčešće i sumnja na upalu slijepog crijeva).

Prilikom pregleda UZV prikaže se organ koji je najčešće uvećan, zadebljane su stjenke, oko organa može biti i slobodna tekućina, a sam tumor se nekad može, a nekad i ne mora vidjeti.

U Poliklinici Leder koristimo i color doppler (obojeni dopler) tj. dopplerski ultrazvuk koji je posebna, ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

Color doppler se radi kako bi se prikazala eventualna pojačana prokrvljenost (zbog upale) ili kod samog tumora patološka vaskularizacija.

Slobodno nam se javite ako imate potrebu za ovim pregledom.

Izjave naših klijenata

Svjestan i izvrstan u dijagnostici, doktor kojemu vjerujem i uvijek se rado vračam.
Voljan pomoći, u svakom trenutku i nista mu nije tesko.
Marko Škarec
Mjesto na kojem ćete se osjećati sigurno i gdje se Doktor maksimalno posvećuje Vama. Od srca ga preporučam svima, mladima i starima.
Dubravka Berger
Dojam je da se svakom pacijentu pridaje i više nego puno kvalitetne pažnje bez gledanja na sat ili žurbe jer se radi ko na traci. Definitivno rijetkost! Hvala na svemu i topla preporuka svima!
Martin Potočnik
Pristupačan i ljubazan doktor, brzo dijagnosticira i objasnio mi je sve što me mučilo.
Tomislav Veg
eu slike Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
eu slike
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
grb za galeriju1jpg 648x432 q85 crop subsampling 2 upscale
SUFINANCIRANO SREDSTVIMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Pratite nas:
Image
Pratite nas:
© 2018 POLIKLINIKA LEDER. All Rights Reserved. Designed By izrada web stranica Pintardesign.hr