Ultrazvuk dojki

Što je ultrazvučni pregled dojki?

ultrazvuk dojki

Ultrazvuk je neinvazivna medicinska dijagnostička metoda.

Ultrazvučni pregled, sonografija ili ehosonografija koristi malu ultrazvučnu sondu i gel kako bi tijelo pacijenta izložili  visoko frekventnim valovima zvuka. Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeči valove zvuka. Ultrazvučni pregled NE KORISTI ionizirajuće zračenje (kao röntgenske zrake). Kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama.

Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

Tijekom ultrazvučnog pregleda dojke, liječnik može koristiti Dopplersku tehniku pregleda kako bi analizirao protok krvi u eventualnim tvorbama unutar dojke. U nekim slučajevima time dobivamo dodatnu informaciju za potvrdu dijagnoze.

 

Kada se obično koristi ovaj postupak?

Analiza abnormalnosti dojke

Današnja je primarna upotreba ultrazvuka dijagnostika bilo kakvih abnormalnosti dojki koje se napipaju kod primarnog pregleda (kvržica, sukrvavi ili spontani bistri iscjedak iz bradavice) i karakterizacija potencijalnih abnormalnosti pronađenih mamografskim ili MR pregledom dojki.

Ultrazvučnim pregledom možemo razlikovati solidne (koje mogu biti nekancerozna kvržica ili karcinom) od tekućinom ispunjenih (benigna cista) ili pak mješane. Ultrazvukom također analiziramo okolno tkivo oko žarišne abnormalnosti.

Dopplerskim ultrazvukom analiziramo krvnu opskrbu suspektne tvorbe.

 

Dodatak "screening"-u dojke

Mamografija je temeljna screening dijagnostika koja dokazano smanjuje smrtnost zbog karcinoma dojke. Unatoč tome, mamogrami ne mogu otkriti sve karcinome dojke. Neke lezije i abnormalnosti nisu vidljive ili ih je iznimno teško interpretirati iz rutinskih mamograma. U "gustim" dojkama (bogate vodovima, žlijezdama i vezivnim tkivom, a sa manje udjela masti) mnoge karcinome je teško uočiti na mamografiji.

Brojne studije su ukazale da ultrazvučna i MR dijagnostika dopunjuju mamografiju u otkrivanju karcinoma dojke koji mogu biti nevidljivi na mamografiji.

Ultrazvuk dojki se danas rutinski primijenjuje u mlađih žena za analizu svih sumnjivih tvorbi i izraslina dojke, a u žena starijih od 40 godina kao dopunska dijagnostička metoda uz mamografiju.

 

Kako se pripremiti za ovaj postupak?

Za ultrazvučni pregled dojki nije potrebna nikakva posebna priprema. Imajte na umu da će za pregled biti potrebno skinuti se do struka.

DOGOVORITE PREGLED GRUDI!

Izjave naših klijenata

Svjestan i izvrstan u dijagnostici, doktor kojemu vjerujem i uvijek se rado vračam.
Voljan pomoći, u svakom trenutku i nista mu nije tesko.
Marko Škarec
Mjesto na kojem ćete se osjećati sigurno i gdje se Doktor maksimalno posvećuje Vama. Od srca ga preporučam svima, mladima i starima.
Dubravka Berger
Dojam je da se svakom pacijentu pridaje i više nego puno kvalitetne pažnje bez gledanja na sat ili žurbe jer se radi ko na traci. Definitivno rijetkost! Hvala na svemu i topla preporuka svima!
Martin Potočnik
Pristupačan i ljubazan doktor, brzo dijagnosticira i objasnio mi je sve što me mučilo.
Tomislav Veg

Tagovi:

Color doppler

Ginekologija

eu slike Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
eu slike
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
grb za galeriju1jpg 648x432 q85 crop subsampling 2 upscale
SUFINANCIRANO SREDSTVIMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Pratite nas:
Image
Pratite nas:
© 2018 POLIKLINIKA LEDER. All Rights Reserved. Designed By izrada web stranica Pintardesign.hr