Ultrazvuk testisa

Što je ultrazvučni pregled testisa?

 ultrazvuk testisa

Ultrazvuk je neinvazivna medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučnim pregledom skrotuma (mošnje) prikažu se slike testisa i okolnih tkiva.

Ultrazvučni pregled, sonografija ili ehosonografija koristi malu ultrazvučnu sondu i gel kako bi tijelo pacijenta izložili  visoko frekventnim valovima zvuka. Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeči valove zvuka. Ultrazvučni pregled NE KORISTI ionizirajuće zračenje (kao röntgenske zrake). Kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama.

Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

 

Kada se obično koristi ovaj postupak?

Ultrazvučni pregled skrotuma je osnovna slikovna pretraga za evaluaciju poremećaja testisa (sjemenika) i epididimisa ili dosjemenika (cjevasta struktura koja se nalazi odmah uz testis i sakuplja spermu koju stvara testis) te skrotuma (mošnje).

Ova pretraga tipično se koristi za:

  • evaluaciju tvorbe koju je pacijent napipao kako bi se odredilo radi li se o cističnoj ili solidnoj tvorbi te gdje je smještena.
  • dijagnozu traume skrotalnog područja.
  • dijagnozu uzroka skrotalne boli ili naticanja, poput torzije ili upale.
  • evaluaciju uzroka neplodnosti poput varikokele.
  • lociranje nespuštenog testisa.

 

Naglu pojavu boli u skrotumu treba shvatiti ozbiljno. Najčešći uzrok skrotalne boli je epididimitis, upala epididimisa. Tretira se antibioticima. Ukoliko se ne liječi na vrijeme, to stanje može uzrokovati stvaranje apscesa i gubitak protoka krvi kroz testise.

Ultrazvuk se također učestalo koristi za lociranje odsutnog ili nespuštenog testisa. Procjenjuje se da oko 3% dječaka rođenih u punom terminu imaju nespušteni testis. Testis normalno migrira iz abdomena kroz ingvinalni kanal na uobičajenu poziciju u skrotalnoj vreći. Ukoliko se tamo ne nalazi, vjerojatno je da se zaustavio na putu te se nalazi u ingvinalnoj regiji, u kojem slučaju će biti dostupan pregledu ultrazvukom. Ukoliko testis nije napustio abdominalnu šupljinu moguće je da je nedostupan i ultrazvučnoj detekciji. Ukoliko se testis ne pronađe, potrebno je konzultirati urologa radi odluke o potrebi za dodatnim snimanjima kao MR. Ako se testis pronađe u ingvinalnoj regiji, može ga se spustiti u skrotum. Ako zaostane u abdomenu predugo, može postati kancerozan i bit će ga potrebno ukloniti.

Ultrazvuk može detektirati torziju testisa, zavrtanje oko svoje osi sa prekidom dotoka krvi u testis. Torzija se obično javlja u vrijeme adolescencije, rijeđe u neonatalnom periodu i vrlo je bolna. Torzija zahtjeva hitnu kiruršku intervenciju kako bi se izbjeglo trajno oštećenje testisa.

Ultrazvuk se također može primijeniti za lokaciju i evaluaciju tvorbi (kvržice ili tumori) u testisu i u drugim strukturama skrotuma. Kolekcije tekućine i abnormalnosti krvnih žila mogu se doimati poput tvorbi i jednostavno analizirati ultrazvukom. Tvorbe unutar i izvan testisa mogu biti benigne ili maligne i treba ih pregledati odmah nakon što se primijete.

 

Kako se pripremiti za ovaj postupak?

Najbolje je obuči komotnu odjeću. Prilikom pregleda biti će potrebno ukloniti svu odjeću i nakit sa pregledavanog područja tijela.

Nikakva druga priprema nije potrebna.

DOGOVORITE PREGLED TESTISA!

Izjave naših klijenata

Svjestan i izvrstan u dijagnostici, doktor kojemu vjerujem i uvijek se rado vračam.
Voljan pomoći, u svakom trenutku i nista mu nije tesko.
Marko Škarec
Mjesto na kojem ćete se osjećati sigurno i gdje se Doktor maksimalno posvećuje Vama. Od srca ga preporučam svima, mladima i starima.
Dubravka Berger
Dojam je da se svakom pacijentu pridaje i više nego puno kvalitetne pažnje bez gledanja na sat ili žurbe jer se radi ko na traci. Definitivno rijetkost! Hvala na svemu i topla preporuka svima!
Martin Potočnik
Pristupačan i ljubazan doktor, brzo dijagnosticira i objasnio mi je sve što me mučilo.
Tomislav Veg

Tagovi:

Color doppler

Ginekologija

eu slike Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
eu slike
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
grb za galeriju1jpg 648x432 q85 crop subsampling 2 upscale
SUFINANCIRANO SREDSTVIMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Pratite nas:
Image
Pratite nas:
© 2018 POLIKLINIKA LEDER. All Rights Reserved. Designed By izrada web stranica Pintardesign.hr