Ultrazvuk vrata

Što je ultrazvučni pregled vrata?

ultrazvuk vrata

Ultrazvuk je neinvazivna medicinska dijagnostička metoda.

Ultrazvučni pregled, sonografija ili ehosonografija koristi malu ultrazvučnu sondu i gel kako bi tijelo pacijenta izložili  visoko frekventnim valovima zvuka. Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeči valove zvuka. Ultrazvučni pregled NE KORISTI ionizirajuće zračenje (kao röntgenske zrake). Kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama.

Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

Ultrazvučnim pregledom vrata stvaramo slike štitnjače i ostalih okolnih struktura vrata. Štitna žlijezda se nalazi u prednjem dijelu vrata odmah iznad ključnih kosti, a simetričnog je oblika poput leptira, sa jednim režnjem sa svake strane vrata, spojenim uskim tračkom. Štitnjača je jedna od devet endokrinih žlijezda tijela koje stvaraju i otpuštaju hormone u krvotok.

Štitnjača stvara tiroidne hormone, koju sudjeluju u regulaciji brojnih tjelesnih funkcija, uključujući i brzinu kucanja srca. Vrlo je uobičajeno da se u štitnjači formiraju mrljasta područja ili nodusi koji se mogu, ali i ne moraju pipati površinski. Ultrazvuk je vrlo osjetljiv i pokazuje brojne noduse, mnoge koji se ne mogu napipati. U nekim dobnim skupinama čak do 70% svih odraslih imaju prisutne noduse štitnjače. Velika većina tih nodusa su benigni areali tkiva štitnjače i ne predstavljaju nikakvi zdravstveni rizik. Ipak, manji dio su pravi tumori te zahtjevaju daljnju obradu i terapiju.

 

Kada se obično koristi ovaj postupak?

Ultrazvuk vrata tipično se koristi za:

  • utvrđivanje polazišta napipane kvržice na vratu
  • analizu izgleda nodusa štitnjače i utvrđivanja odgovara li učestalim benignim nodusima ili ima neke karakteristike koje će zahtjevati daljnju obradu
  • za pregled postoji li još neprepoznatih nodusa u pacijenata kod kojih se napipala jedna ili više kvržica
  • za pračenje eventualnog rasta nodusa kroz vremenski period

 

Kako se pripremiti za ovaj postupak?

Za ovaj pregled nije potrebna posebna priprema.

Imajte na umu da ćete prilikom samog pregleda morati sa pregledavanog dijela tijela ukloniti svu odjeću i nakit.

 

DOGOVORITE PREGLED ŠTITNJAČE ILI CIJELOG VRATA!

Tagovi:

Color doppler

Ginekologija

Pratite nas:
© 2018 POLIKLINIKA LEDER. All Rights Reserved. Designed By Pintardesign.hr