TREBAM LI MAMOGRAFIJU ILI ULTRAZVUK DOJKI?

PIŠE: DR. MAJA LEDER

Što vas zapravo plaši? Činjenica da je mamograf uređaj koji zrači – što ne želite te se pitate je li vam to uistinu nužno? Kao žena i liječnica, razumijem bojazan. To je jedno od najčešćih pitanja koje čujem kako od pacijentica, tako i od prijateljica. Odgovorit ću vam iskreno i stručno baš kao i njima.

Imate li manje od 40 godina života, i nema nekih posebnih indikacija da ju trebate, zaboravite na mamografiju! Ono što svakako trebate raditi je redoviti samopregled dojki te ultrazvuk dojki. No, ako ste stariji od 40. godina, ona bi se uistinu trebala raditi svake druge godine.

Ono što je važno percipirati je da su ultrazvuk dojki i mamografija dvije različite metode pregleda te se njihovi se rezlutati međusobno nadopunjavaju. Prilikom godišnjeg ultrazvuka dojki mi se uvijek s pacijentima dogovorimo kada je vrijeme za idući ultrazvuk i/ili mamografiju.

štitnjača ultrazvuk štitnjače

SAMOPREGLED DOJKI

Toliko toga dobrog možemo učiniti za sebe ako to učinimo na vrijeme. Žene bi redovito trebale provoditi samopregled dojki već od spolne zrelosti – jednom mjesečno. Naime, znate da se više od 80% žena kvržicu u dojci otkrije samopregledom? Doznajte kako pravilno napraviti samopregled dojki.

+štitnjača ultrazvuk štitnjače

ULTRAZVUK DOJKI

Ultrazvučne preglede preporučuje se započeti između 20. i 30. godine života. Naravno, ovisi o prisutnosti rizičnih čimbenika. Ultrazvuk je neštetan i u pravilu se provodi jednom godišnje uz klinički pregled dojki. Hoće li će se primjenjivati češće, ovisi o procjeni i indikaciji liječnika specijaliste za bolesti dojke. Niste li ga naprvaili, savjetujem vam da si odvojite vrijeme za njega i učinite.

MAMOGRAFIJA

Veći dio razvijenih zemalja, pa tako i Hrvatska, ima organizirane programe probira ili “screening” programe gdje se svake druge godine, provodi preventivno mamografsko snimanje dojki.

Mamografija je rendgenska pretraga dojke gdje se rade dvije karakteristične snimke svake dojke. Savjetuje se ženama iznad 40 i sve do 70 godina starosti. Naime, u mladih žena žljezdano tkivo zauzima gotovo cijelu dojku i mamografska slika je prilično nejasna te se (osim u iznimnim slučajevima) ne preporučuje ženama mlađima navedene dobi.

Kod premenopauzalnih žena, mamografija se radi u prvoj polovici ciklusa. Profesionalni pregled liječnika se provodi svake godine, a učestalost mamografije ovisi o riziku svake žene, što procjenjuje liječnik. Kod žena niskog rizika, starijih od 40. godina života, mamografija se radi svake dvije godine – kao što smo rekli – jedne godine radite nju, iduće UZV.

Uz pravilan algoritam primjene mamografija nije uzrokom povećane pojavnosti karcinoma dojke.

PRAĆENJE ŽENA S POVIŠENIM RIZIKOM ZA OBOLJEVANJE OD KARCINOMA DOJKE

Što sve ukazuje da vam je potrebna dodatna pažnja na zdravlje vaših dojki?
  • podaci o menstrualnom ciklusu, trudnoćama, laktaciijama,
  • uzimanje oralne kontracepcije, hormonsko nadomjesno liječenje
  • pojava karcinoma dojke u obitelju po ženskoj liniji - majka, sestra, baka, teta te BRCA 1 i BRCA 2 mutacije gena.
  • prethodne biopsije dojke s patohistoloskim nalazima atipične duktalne hiperplazije, atipične lobularne hiperplazije, atipije ili prethodna operacija radi karcinoma dojke.
Predloženi algoritam praćenja u gore navedenim slučajevima bi bio: klinički pregled dojki i ultrazvuk jednom godišnje i češće, što ovisi o prisutnosti pojedinih rizika ili prethodnom nalazu i mamografija: jednom godišnje.

Izjave naših klijenata

Svjestan i izvrstan u dijagnostici, doktor kojemu vjerujem i uvijek se rado vračam.
Voljan pomoći, u svakom trenutku i nista mu nije tesko.
Marko Škarec
Mjesto na kojem ćete se osjećati sigurno i gdje se Doktor maksimalno posvećuje Vama. Od srca ga preporučam svima, mladima i starima.
Dubravka Berger
Dojam je da se svakom pacijentu pridaje i više nego puno kvalitetne pažnje bez gledanja na sat ili žurbe jer se radi ko na traci. Definitivno rijetkost! Hvala na svemu i topla preporuka svima!
Martin Potočnik
Pristupačan i ljubazan doktor, brzo dijagnosticira i objasnio mi je sve što me mučilo.
Tomislav Veg
eu slike Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
eu slike
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
grb za galeriju1jpg 648x432 q85 crop subsampling 2 upscale
SUFINANCIRANO SREDSTVIMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Pratite nas:
Image
Pratite nas:
© 2018 POLIKLINIKA LEDER. All Rights Reserved. Designed By izrada web stranica Pintardesign.hr