Koliko često trebamo raditi PAPA test i zašto je od velike važnosti?

Piše: Stefani Pavlica Srebačić
Prilog odobrio: dr. Miljenko Leder, specijalist ginekologije i porodništva

PAPA test je jednostavna, financijski povoljna i brza metoda za rano otkrivanje predstadija raka vrata maternice. Kad kažemo da spašava živote – mislimo to doslovno, jer uz ovaj test postotak smrtnosti od karcinoma vrta maternice smanjuje se za 90 %.
U nastavku priloga upoznajemo vas s detaljima:
  • kakav je postupak PAPA testa
  • koliko često ga trebamo raditi,
  • pojmovi: CIN1, CIN2, CIN3
  • trebaju li ga raditi mlade djevojke koje još nisu stupile u spolne odnose
  • koja je povezanost HPV-a i karcinoma grlića maternice


PAPA test - postupak

PAPA test temelji na posebnom načinu bojenja obrisaka uzetih s vrata maternice radi citološke analize. Naime, prije nastanka, karcinom grlića maternice prolazi kroz premaligne faze koje je lako otkriti ovim testom.

PAPA test

Sam postupak nije bolan: obrisak se uzima sa sluznice ispod i s vrata maternice te iz kanala vrata maternice pomoću drvenog štapića omotanog vatom. Uzorci se nanesu na predmetno stakalce koje se stavlja u alkohol, radi fiksiranja te odnose na citološku analizu.

Poliklinika Leder rezultate testa vam javlja e-mailom ili telefonom već unutar 7 dana, a u hitnim slučajevima 24-48h.

Koliko često trebamo raditi PAPA test?
Spolno aktivnim ženama u Hrvatskoj savjetuje se redovni ginekološki pregled uz PAPA test jedanput godišnje. U nekim zemljama, primjerice u SAD-u, savjetuje se PAPA test tek svake treće godine.

Image

Stav Poliklinike Leder je da je mudro, uz redovni ginekološki pregled, napraviti i PAPA test. Poželjno ga je raditi od 10. do 16. dana menstrualnog ciklusa i preporučuje se suzdržavanje od spolnog odnosa tri dana prije testa.

Što nam znače: CIN1, CIN2 i CIN3? 
Nakupinu prekaceroznih stanica liječnici nazivaju "lezija" i lezije se mogu stupnjevati prema stupnju promjena, od blagih prema teškim. Lezije se ocijenjuju prema internacionalno dogovorenim stupnjevima Cervical Inthraepithelial Neoplasia ili CIN.

  • lezije lakšeg stupnja/low grade (LSIL) - CIN 1 - promjene su u gornjoj trećini epitela sluznice. Većina žena s nalazom CIN1 ne treba nikakvo liječenje jer je vjerojatno da će promjene proći spontano.
  • lezije težeg stupnja/high grade (HSIL) - CIN 2 i CIN 3.
    Abnormalne stanice koje su klasificirane kao CIN 2 imaju veću vjerojatnost da će napredovati. Žene s tim nalazom uglavnom će biti upućene na liječenje gdje će zahvaćeni dio vrata maternice biti uklonjen da se smanji mogućnost napredovanja abnormalnih stanica. 

Abnormalne stanice se nazivaju i prekancerozne jer imaju potencijal da postanu stanice raka ne liječi li se žena na vrijeme, ali to još uvijek nisu stanice raka.

Prvi PAPA test u životu

Često je pitanje: trebaju li djevojke koje imaju 18. godina, a još nisu stupile u spolne odnose, svakako napraviti svoj prvi PAPA test? 

Jer često mlade žene to doživljavaju kao svojom obavezom kad postanu punoljetne. Odgovor je: ne. 

PAPA-test (klasičan) ne može se napraviti u žena koje nikada nisu imale spolne odnose. Bilo bi svakako dobro učiniti najkasnije 3 godine nakon prvog spolnog odnosa. Pozitivan je podatak kako je prije 21. godine života pojavnost invazivnog raka vrata maternice iznimno rijetka. 

No, ono što se u ranijoj dobi može napraviti, je prihvatiti mogućnost cijepljenja protiv HPV-a, koje je u Hrvatskoj za učenice i učenike osmih razreda besplatno, ali za sada još uvijek neobavezno. 

Izravna veza između razvoja karcinoma vrata maternice i HPV-a

Smatra se da je HPV (humani papiloma virus) odgovoran za više od 90 posto svih slučajeva raka vrata maternice.

Pozitivan primjer je Australija, koja je svojim programom uistinu napravila čuda: imaju iznimno malen broj raka grlića maternice. S jedne strane razlog tome je što žene vrlo redovito obavljaju PAPA test, a drugi razlog je cijepljenje protiv HPV-a učenika i učenica uvedeno 2007. godine. 

Predviđa se da će do 2022. godine rak grlića maternice u Australiji iznositi manje od šest na 100.000 ljudi čime bi se ta bolest svrstala "u rijedak oblik raka".

Jeste li već napravili svoj jednogodišnji ginekološki pregled uz PAPA test?

Izjave naših klijenata

Svjestan i izvrstan u dijagnostici, doktor kojemu vjerujem i uvijek se rado vračam.
Voljan pomoći, u svakom trenutku i nista mu nije tesko.
Marko Škarec
Mjesto na kojem ćete se osjećati sigurno i gdje se Doktor maksimalno posvećuje Vama. Od srca ga preporučam svima, mladima i starima.
Dubravka Berger
Dojam je da se svakom pacijentu pridaje i više nego puno kvalitetne pažnje bez gledanja na sat ili žurbe jer se radi ko na traci. Definitivno rijetkost! Hvala na svemu i topla preporuka svima!
Martin Potočnik
Pristupačan i ljubazan doktor, brzo dijagnosticira i objasnio mi je sve što me mučilo.
Tomislav Veg
eu slike Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
eu slike
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za
regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
hamag bicro
grb za galeriju1jpg 648x432 q85 crop subsampling 2 upscale
SUFINANCIRANO SREDSTVIMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Pratite nas:
Image
Pratite nas:
© 2018 POLIKLINIKA LEDER. All Rights Reserved. Designed By izrada web stranica Pintardesign.hr